Csapatparancsnokoknak

Pénzügyek

Csapat pénzügyek 

A Szövetség pénzügyi működése az elmúlt másfél évben jelentősen megváltozott, az átláthatóság és szabályszerűség betartása érdekében új rendszerek kialakítására volt szükség. Ez a folyamat még nem ért véget - tehát a jelen pillanatban érvényben lévő elvárásokat fogjuk megosztani Veled. 


Az alábbi rövid összefoglalás abban szeretne segíteni Neked, hogy tudd, mik a követendő ökölszabályok, s ha elakadsz, hová tudsz fordulni.


1. Csapatpénz kezelése

Az Alapszabályzatunk 9. § alapján a Cserkészcsapat a Szövetség legkisebb szervezeti egysége. Illetve a 27. §-t idézve “A cserkészcsapat vagyona a csapatban folyó nevelési tevékenységet szolgálja. A cserkészcsapat a Szövetség része, így vagyona egyben a Szövetség vagyona is. A cserkészcsapat évente frissített leltárt vezet vagyonáról.”

Fentieket értelmezve a következő feladatok a csapatparancsnok felelőssége:


2. Fenntartó háttér

Újból az Alapszabályunkat segítségül hívva, a 30.§-ban részletezett módon az ASZ megengedi, hogy a cserkészcsapat megállapodást kössön egy vagy több jogi személlyel a cserkészcsapat fenntartásáról. Ugyanakkor a 27.§-ban leírtak szerint "a cserkészcsapat pénzügyeiben átláthatóvá kell tenni, hogy az egyes tevékenységek költségeiből mennyit állt a cserkészcsapat, mennyit állt a fenntartó és mennyit álltak esetleges más közreműködők". 

Fentiek alapján az alábbi 3 megoldást javasoljuk a cserkészcsapatok gazdálkodására:

I. Jogi személyen keresztül, tehát

II. Szövetségen keresztül.

III. I. és II. pont kombinációja.


Ha ti magatok szeretnétek egy egyesültet vagy alapítványt létrehozni, ahhoz itt találsz segítséget:3. Elszámolás

I. Jogi személy:


II. Szövetség:

Magyar Cserkészszövetség, 1025, Budapest, Tömörkény utca 3/a., 19006705-2-41


I. és II. pont kombinációja:4. Költségvetés

A fenti 2. pontban hivatkozott 27. § tartalmát összegezve a cserkészcsapat köteles nyilvántartást vezetni bevételeiről, kiadásairól, annak forrásairól - valamint azokkal elszámolni a Szövetség felé. 

Annak érdekében, hogy az elszámolás legjobb struktúráját megtaláljuk számotokra, szeretnénk összegyűjteni a már meglévő sablonokat. Így kérlek, amennyiben rendelkezel ilyennel, küldd el nekünk a penzugy-l@mcssz.hu e-mail címre. Köszönjük szépen a segítségedet!


Addig is mintát a költségvetési táblázathoz itt találsz.


Illetve ebben a témában még hasznos lehet a Csapatmentorok kiskönyvtárából a Csapatalapítási kézikönyv pénzügyekre vonatkozó fejezete (78-85. oldalak).


Tagdíj - hogyan szedjem be a tagdíjat?

Itt olvashatjátok a tagdíjemeléshez kapcsolódó ECSET-fejlesztési javaslatokat, melyek három mérföldkőből állnak. Fontosnak tartjuk, hogy ezekkel kapcsolatban is kérjünk visszajelzést tőletek.

Első mérföldkő: tagdíj - adminisztráció az ECSET-ben

Cél: olyan funkcionalitással kiegészíteni az ECSET rendszert, hogy a csapatok a rendszeren belül adminisztrálhassák, mely tagok fizették már be a tagdíjat. 


Ezt jelenleg valószínűleg valamilyen Excel - táblában vezetik a csapatok, ezt a táblát váltaná ki ez a funkcionalitás.


Követelmények:


Második mérföldkő: QR kódos tagdíjbefizetés

Cél: olyan funkcionalitással kiegészíteni az ECSET rendszert, amely belépés után minden tag számára tud generálni egy QR kódot, amely a banki alkalmazásokkal beszkennelve átutalást indít a megfelelő összeggel a csapat által megadott számlára.


Limitációk:

A banki befizetés sikerességét az ECSET nem fogja tudni ellenőrizni, ugyanakkor azt el tudja menteni, hogy mely tagok kezdeményezték a fizetést, és azt is, hogy saját bevallásuk szerint mely tagoknak volt sikeres a fizetés. 

Tehát ez első sorban egy kényelmi funkció a befizetéshez, és az adminisztrációban is ad némi segítséget a csapatparancsnokoknak


Követelmények:


Harmadik mérföldkő: bankkártyás fizetési lehetőség

Cél: A csapat teljes tagdíj-összegét egy ECSET bankkártyás fizetési felületen be tudják fizetni a tagok. Az ECSET meg tud győződni arról, hogy a fizetés megérkezett, így automatizáltan adminisztrálni is tudja a fizetéseket.

“A” opció

A csapat háttér szervezete létrehoz egy Barion-fiókot, így a pénz a saját bankszámlájára tud megérkezni. Ez egy plusz adminisztrációs feladat a csapatok részére, amire tudunk készíteni segédletet. 

Ez az opció hamarabb el tud készülni, mivel könyvelési- és adójogi szempontból a jelenlegi folyamatot követi.

“B” opció

Az MCSSZ együttműködési megállapodást köt a csapatok háttérszervezetével. Így a pénz ugyan először az MCSSZ számlájára érkezik meg, a csapatra eső részt később az MCSSZ át tudja adni adományként a csapatnak.


Ennek az opciónak a megvalósíthatóságát / költségét még nem mértük fel.


Köszönjük, ha végigolvastad, és ha nem felejtesz el visszajelezni ezzel kapcsolatban számunkra! Forrásteremtési segédlet - 1%

Az elmúlt években összeállítottunk néhány segédletet azoknak a csapatoknak, akik rendelkeznek civil szervezettel és jogosultak az szja 1% gyűjtésére. Minden kiadványt megtaláltok a cserkesz.hu Kiadványok között, de itt most egy csokorba gyűjtöttük nektek:

Forrásteremtési kiadvány

A cserkesz.hu-n nagyon sok remek kiadvány találtok, ami a nevelési munkán kívül pl. a forrásteremtésetekben is segíthet. A Csapatmentorok kiskönyvtárának V. része a Forrásteremtési kézikönyv. 

Ehhez kapcsolódóan egy ún. Forrástérkép és egy ár-érték arány elemző is segítségetekre lehet.

Legfőbb célunk ezekkel a kiadványokkal, hogy:

Azzal a szándékkal készítettük a fenti kézikönyvet, hogy szempontrendszert adjunk, amelyet munkátok során magatok képére formálhattok, átgondolhattok, és így kialakíthatjátok a hozzátok aktuálisan leginkább illő munkamódszert.  

Adomany.cserkesz.hu - projektindítási keretek

A 2023/24-es cserkészévtől jogi háttérrel (saját egyesület/alapítvány vagy fenntartó, aki ezt bevállalja) rendelkező csapatok számára is megnyitjuk a lehetőséget, hogy adománygyűjtést indítsanak az adomany.cserkesz.hu oldalon.

Összeállítottunk egy útmutatót és összegyűjtöttük a felhasználási feltételeket az alábbi dokumentumban:

Ha az itt olvasottak alapján szeretnétek projektet indítani az oldalon, keressétek az Országos Iroda munkatársát a tamogatas@mcssz.hu e-mail címen!

CserkészkAlap - támogatói hírlevél feliratkozás

Ezt a havi rendszerességű hírlevelet a Magyar Cserkészszövetség barátainak, támogatóinak szerkesztjük. Ha szívesen olvasnál a Szövetség aktualitásairól; arról, hogy mire fordítjuk az adományokat és milyen projektek futnak az adomany.cserkesz.hu oldalon, iratkozz fel!

Feliratkozás