Csapatparancsnokoknak

Nevelés

Próbarendszer

A széles körben használt próbarendszert itt találod. Ez az úgynevezett "Keresztes-féle" próbarendszer (1999-ből), amelyre a 2015-ben írt korosztályos kézikönyvek is alapoznak. A segédtiszteknek szóló korosztályos kézikönyvekben is megtalálhatjátok az adott korosztályra vonatkozó próbapontokat (kiscserkész, cserkész, kósza, vándor korosztályban), a 4. fejezeteknél.

Létezik egy másik próbarendszer is, amelyet az Országos Intézőbizottság elfogadott (2004-ben), ezt is bátran használhatjátok, itt található meg.

Az is könnyen előfordulhat, hogy olyan próbarendszerből dolgoztok, amelyet a saját csapatotok (vagy valamelyik másik csapat) írt. Ha ez a helyzet, akkor szívesen vesszük, ha ezeket a próbarendszereket elkülditek nekünk a titkarsag@mcssz.hu emailcímre.

Az alap próbarendszeren kívül van lehetőség különpróbák teljesítésére is. Ennek összefoglaló dokumentumát itt találod.

Érdekesség: ahogy látod, a próbarendszereink aránylag régen voltak utoljára frissítve. Legfőbb ideje tehát az újragondolásuknak. Ennek a folyamatnak az elején tartunk jelenleg, de a következő évben valószínűleg többet is hallhatsz majd erről. Többek közt emiatt is tartjuk fontosnak az általatok, csapatszinten létrehozott próbarendszerek megismerését, hogy a kialakult jó gyakorlatokat mi is beépíthessük.

Felvarró kihívás (MCSSZ 110)

Figyelem, a 14. sz. Holló és az 1112. sz. Szent Miklós cserkészcsapat tagjai már teljesítették a felvarrókihívást! Gratulálunk nekik! 


Ugyanakkor a ti csapatotok sincs még elkésve! Várjuk az újabb teljesítőket

A program teljes leírását és a beküldő űrlapot is megtalálod itt


Ne feledd, ha már csak néhány terület hiányzik az 5-ből, ezeket az Országos Cserkésznap keretében is teljesíteni tudja a csapatod! Ehhez azonban jelentkeznetek kell. Lehetőség szerint még ma! 😀Ötletek portyára

Testi


Lelki


Szellemi

Társas


ÉrzelmiSegédanyagok, inspiráció korosztályi munkához

Tipp: Az alábbiakat akár így, egyben is továbbíthatod az őrsvezetőidnek, rajparancsnokaidnak, hátha segíti őket is az őgy-kre, programokra való felkészülésben.

Korosztályos kézikönyvek

2015-ben készült egy korosztályos kézikönyv-sorozat, amelyek a cserkész-nevelést támogatják. Céljuk, hogy a csapatparancsnoki, rajvezetői, őrsvezetői munkát segítsék, ezenkívül a gyerekek, őrsi tagok számára is készült korosztályos változat, amelynek segítségével a gyerekek is követhetik a saját fejlődésüket. Ezeket a kézikönyveket is megtalálod a tudastar.cserkesz.hu-n. A konkrét linkeket itt alább is felsoroltuk az egyes korosztályoknál.

Kiscserkész korosztálynak:

Először is a nekik szóló korosztályos kézikönyvek linkjei itt vannak: rajparancsnokoknak, őrsvezetőknek, kiscserkészeknek.

Az őrsi foglalkozásokhoz ajánljuk a peldaul.hu-t, ahol nem csak rengeteg játékot találhatsz, hanem népdalokat és tábortűzi játékokat is. A tábortűzi játékok kapcsán pedig ha úgy érzik az őrsvezetőid, hogy a játék-palettájukat szívesen bővítenék, akkor a youtube-on is találtok egy gyűjteményt 73 játékkal, amit a 23/C STVK akkori jelöltjei készítettek, azzal a céllal, hogy a felvételek alapján meg lehessen tanulni (és továbbtanítani) a játékokat. 

A UAct projektben készült egy Barátságfüzet, amiben sok rajzolós, logikai, egyedül és közösségben is végezhető játékos feladatot találtok -- akár többszöri, rendszeresen használható eszközként is az őrsiken.

Készült néhány tematikus gyűjtemény is kiscserkészek számára.

Az egyik ilyen a pénzügyi tudatosság témaköréről szóló sorozat, ami 4 db kész őrsgyűléstervet tartalmaz -- szeretettel ajánljuk a  kcs-őv-idnek. 

A másik egy lelki módszertanokat tartalmazó gyűjtemény, 50 játékkal -- remélhetőleg találsz benne olyanokat is, amik ennek a korosztálynak szólnak.

Cserkész-korosztálynak

Korosztályi kézikönyvek linkjei:  rajparancsnoknak, őrsvezetőknek, cserkészeknek

Őrsi foglalkozások: Főként a cserkész korosztályú őrsvezetőknek szól a peldaul.hu módszertani játékokat tartalmazó része, ahol képzési anyagra is tudnak keresni az őv-id. Itt remélhetőleg rábukkannak egy-két jól használható játékra a következő őgy-hez, de ha arra nem is, inspirációra biztosan. És persze ne felejtsük el a "sima" játékokat, amik közül szintén lehet válogatni a peldaul.hu-n. 

Tipp: ha módszertanijáték-gyáros  kreatív őv-id is akadnak, akkor biztasd őket a játékfeltöltésre is a peldaul.hu-ra! A jól sikerült játékokat érdemes megosztani, hiszen egyrészt ezt az értéket nem érdemes hagyni feledésbe merülni, másrészt így egymást is támogathatjuk a változatos őrsgyűlésekben.

Tábortűzi játékok: A tábortűzi játék-gyűjteményt már a kiscserkész-korosztálynál is ajánlottuk.

Népdalok: Népdalkincs-bővítéshez is van hova fordulni, ha elfogytak a különböző VK-kban tanult újdonságok. A regös szakág holnapján például találhatsz egy népdaltárt, ahol szöveg és hangfelvétel segítségével tanulhatsz népdalokat, hogy aztán továbbtaníthasd a rajodnak, őrsödnek. Ennek a népdaltárnak az az előnye, hogy nagyrészt benne vannak az általánosan ismert (így közösen énekelhető) népdalaink, akadnak közte azonban ritkábban ismert, különlegesebb dalok is.

Egy hasonló népdalgyűjtést találsz a peldaul.hu-n, 104 népdallal, szintén tanulhatóan (szöveggel és hangfelvétellel), a STVK 30/BCDE táborok résztvevőinek jóvoltából.

Ha pedig valódi ritkaságokra vágysz, és/vagy "éneklős" őrseid vannak, akkor a Zenetudományi Intézet által hozzáférhetővé tett, fantasztikus Népzenei Gyűjteményben is böngészhetsz, ahol tájegység-specifikusan tanulhatsz különlegesnél különlegesebb népdalokat, eredeti felvételek segítségével, amikkel aztán gazdagíthatod a csapatod népdalkincsét.

Kósza korosztálynak

Korosztályos kézikönyvek linkjei: rajparancsnokoknak, őrsvezetőknek, kószáknak

Sokan szembesültünk már azzal, hogy ennek a korosztálynak gyakran kevés a "klasszikus" cserkészmódszertan. Új ötletekért (és némi bővebb korosztály-ismeretért) jó szívvel ajánljuk az I. cserkészkerület által összeállított Kósza-Vándor füzetet, amiben máig aktuális és használható gondolatok vannak. A 115. oldaltól pedig egy alapos ötlettár is található, kószáknak és vándoroknak szóló, extra programlehetőségekkel. Javasold az őrsvezetőidnek, hogy böngésszék át! 

Ezen kívül az évek során több olyan tematikus összeállítás is készült, amely főleg a nagyobbaknak nyújthat egész éves fókuszt vagy egy-egy "bónusz" kihívást. Ezekből itt találsz egy csokorral, és ha bármi további javaslatod, jól sikerült leírásod, fellelhető anyagod van a listába, bátran oszd meg velünk!

Kósza és vándor korosztályban érdemes megfontolni a szakágak nyújtotta lehetőségeket is, és beépíteni a programok, foglalkozások közé azokat, amik iránt az őrs (vagy az őrs bizonyos tagjai) érdeklőnek.  A friss szakági kisokost itt találod, tanulmányozzátok bátran és jelentkezzetek a szakágaknál!

Vándor korosztálynak

Korosztályos kézikönyvek: rajparancsnokoknak, őrsvezetőknek, vándoroknak

A vándor korosztálynak is szólnak tematikus összeállítások:


Felnőttcserkészek a csapatoknál (kiadvány)

Ebben a kiadványban gondolatokat és szempontokat olvashatsz felnőtt cserkészet indításához a csapatodban. Az elméleti áttekintés mellett konkrét, működő példákról is olvashatsz a kiadványban.

Ha nincs kapacitásotok külön programokat szervezni a felnőtt cserkészeiteknek, irányítástok őket az országos felnőtt korosztályi szakvezetőhöz, Jakab Ritához (jakab.rita@mcssz.hu) és ajánljátok fel nekik a Gubacs Fesztiválon való részvételt!

Tematikus év 

Mi az a tematikus év? 

„Ahol a figyelem, ott a tanulás”  - tartja a mondás. Önmagunk folyamatos fejlesztése pedig cserkészetünk egyik alapelve. Így van ez a szervezeti, országos szinten is, hiszünk abban, hogy munkánk által a szervezet is folyamatos fejlődésben van. De hogyan lehetséges egy ekkora szervezetet célzottan és összehangoltan fejleszteni? Tematikus évekkel.  


Mit értünk tematikus év alatt és mi a célunk vele?

Amikor azt vesszük észre, hogy mozgalmi vagy szervezeti szinten valamilyen témát tekintve lemaradásban vagyunk, vagy csak egyszerűen környezetünk adottságai miatt fontosnak látjuk képezni magunkat egy területen, akkor elkezdünk azon gondolkodni, hogy miképp fejleszthetjük magunkat. Kísérletezünk, próbálkozunk. Amikor pedig ezen kísérleteken keresztül kellő ismeretet szereztünk a kérdésben, bevonjuk a mozgalmunk különböző szereplőit is a közös fejlődésünkbe. Ezt a bevonást hívjuk tematikus évnek, aminek keretei között arra hívunk mindenkit (őrsöket, csapatokat, kerületeket, munkacsoportokat stb.), hogy fejlődjünk együtt a fontosnak ítélt kérdés mentén.

A közös fejlődés olyan helyzetkeben nyilvánulhat meg, mint:


Eddig a következő témák mentén hirdettünk tematikus éveket:


Idén milyen tematikus év van? 

Idén (a 2023/24-es cserkészévben) a Kompetenciák éve van, melynek célja a nevelési programunk által erősített kompetenciák tudatosítása mind befelé, mind kifelé.


Befelé:


Kifelé:

Honnan tudom, hogy mikor mi van? (eseménynaptár)

A csapaton felüli illetőségű programokat az ECSET-naptárban találjátok meg. Ez a közös naptár hivatott egyben láttatni a különböző eseményeket. Ez  segíthet a programok megtalálásában, az éves tervezésben, stb. Az év kezdetén mindenképp érdemes átnézni, hátha találtok olyan eseményt, amelyet beépítenétek a nevelési programotokba, vagy szívesen ajánlanátok egy-egy rajnak, őrsnek.

Falinaptár - mikor mire fókuszálunk?

Immár 110 éve kötnek össze minket közös értékeink és a közös idő. Szeretnénk kifejezni és megjeleníteni ezeket az értékeket önmagunknak, barátainknak és családtagjainknak, ezért készítettünk egy falinaptárat, amelynek fókuszában a 12 hónaphoz tartozó egy-egy értékünk, és az ahhoz kapcsolódó kulcsprogramok szerepelnek. Szeretnénk, ha ebben a mai, rohanó világban sem felejtenénk el, hogy mik az igazán fontos dolgok, amelyeket hónapról hónapra figyelmünk középpontjába helyezhetünk. A két évvel korábbi naptárhoz hasonlóan arra is biztatunk benneteket, hogy ajándékozzátok szeretteiteknek, vagy használjátok a naptárat adománygyűjtésre! Szép jelképes ajándék lehet a csapat támogatóinak.

Szeretnénk jövőre is folytatni ezt a hagyományt, ezért már most arra bátorítunk titeket, hogy járjatok nyitott szemmel és ne felejtsétek el megörökíteni azokat a pillanatokat, amelyek kifejezik a cserkészet lelkiségét!

A naptárat az alábbi linken keresztül nézhetitek meg. 

Az egyes hónapokhoz tartozó értékek és kulcsprogramok csapatszinten is segíthetnek az évtervezésben. Minden hónaphoz módszertani ajánlást is készítettünk:

JANUÁR – HAGYOMÁNY – A magyar kultúra napja

Nem ápoljuk: megelevenítjük hagyományainkat. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát, ezért ez a nap a magyar kultúra napja. Táborainkban a lobogónak tisztelegve énekeljük, kapcsolódva a hagyományhoz és továbbadva azt.

Emlékezzetek meg a Himnusz születéséről! Elevenítsétek fel a teljes szöveget és valamilyen alkotó tevékenység keretében mozgassátok meg! (rajz, eljátszás, kollázs, képregény)

FEBRUÁR – PÉLDA – Thinking Day

„A boldogsághoz vezető igazi út az, ha másokat teszünk boldoggá” – vallotta Robert Baden-Powell (Bi-Pi), a cserkészet alapítója. Február 22-én az ő születésnapjára emlékezünk. A Thinking Day inspiráció, emlékeztető küldetésünkre: egy nap, mikor egyenruhát húzva hálát adhatunk mozgalmunkért.

Vegyetek részt közösen a BiPi-misén!
Elevenítsétek fel Bipi életét és válasszatok ki 3 kalandot a Scouting for boysból, amit megcsináltok! 

MÁRCIUS – HAZASZERETET – 1848-as forradalom

Mi volt a márciusi ifjak szívében? Bátorság, hazaszeretet, tenni akarás egy jobb világért bizonyosan. Amikor az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot ünnepeljük, az megerősíti bennünk az ifjúságnevelés iránti elkötelezettségünket is. Cserkészként részt veszünk településeink ünnepi megemlékezésein.

Vegyetek részt a Budai Várban a cserkész számháborún, vagy fussatok neki a 48-as teljesítménytúrának!

ÁPRILIS – BÁTORSÁG – Országos Cserkésznap

Szent György a cserkészek védőszentje és példaképe. A lovagi erények megtestesítője, akit a cserkészek alapítója, Bi-Pi állított elénk. Szent György-nap környékén az országos cserkésznapon erre emlékezünk. Összegyűlünk, és megmutatjuk egymásnak és a világnak, hogy az igazi bátorság ahhoz kell, hogy jót tegyünk. 

Vegyetek részt közösen az Országos Cserkésznapon!
Vállalkozzatok egy olyan kihívásra, ami igazán próbára teszi a bátorságotokat és kimozdít a komfortzónátokból!

MÁJUS – FELELŐSSÉGVÁLLALÁS – Országos Küldöttgyűlés

A tavaszi kirándulások és a próbák hónapja ez, amikor az újoncok számot adnak a tudásukról, és fogadalmat tesznek. Első ízben köteleződnek el a cserkészet és a felelősségteljes élet mellett. A felnőtt vezetők pedig az országos küldöttgyűlésen formálják a mozgalom jövőjét.

Menjetek el portyázni a természetbe, de ne feledjétek, hogy a vezetőitek az Országos küldöttgyűlésen beszélgetnek a szövetség jövőjéről. Ti is beszélgessetek arról, hogy miként képzelitek a cserkészet jövőjét és hogy ti mit tehettek a szövetségért. 

JÚNIUS – ÖSSZETARTOZÁS – Nemzeti Összetartozás Napja

Június 4-én este szerte a világon tüzek gyúlnak, hogy közösen emlékezzünk. Bár határok választanak el bennünket, mindannyian testvérek vagyunk magyarságunkban és a cserkészetben. Az összetartozás tüze körül megtapasztaljuk, hogy magyarságunk nem csak a múltat jelenti, hanem egyben élő jelen és közös jövő.

Gyújtsátok meg ti is az összetartozás tüzét! Kapcsolódjatok a program honlapján a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség által szervezett eseményhez, és lépjetek kapcsolatba egy másik országban cserkészkedő őrssel! Szervezzetek online vagy akár személyesen közös őrsgyűlést! 

JÚLIUS – KALAND – Összmagyar Tutajtábor

A cserkészévünk megkoronázása a tábor, amikor otthont építünk magunknak a természetben. Az erdő életébe kapcsolódunk be, hogy feltöltsön, árnyat adjon, megihlessen és kalandra hívjon. Mert a cserkésztábor egy olyan kaland, ahol nem mondjuk, hanem éljük a cserkésztörvényt. 

Légy ott csapatod táborában, és teljesítsd a három sastoll próbát, vagy egy általad választott másik különpróbát! Menj el a tutajtábor látogatói napjára is, és ismerkedj meg külhoni cserkésztestvéreinkkel!

AUGUSZTUS – NEMZETKÖZI – World Scarf Day

Tudtad, hogy közel 200 országban összesen majdnem 60 millió cserkész tesz hétről hétre egy jobb világért? A földkerekség legnagyobb ifjúsági mozgalmának képviselői 4 évente a dzsemborin találkoznak. A cserkész világtalálkozónak idén Dél-Korea ad otthont, de rendeztek már ilyen találkozót Magyarországon is: 1933-ban, Gödöllőn.

Rendezzetek kiállítást csapatotthonotokban cserkész nyakkendőkből! Kérdezzetek utána csapattagjaitoknál, kinek van dzsemboriról vagy más cserkész eseményről valamilyen különleges nyakkendője!

SZEPTEMBER – KÜLDETÉS  MCSSZ Gálaest

Tartok-e valamerre az életemben? A cserkészet célokat ad, segít felismerni a küldetést. Az idei évben a társadalmi felelősségvállalást állítottuk a fókuszba. Szolgáltunk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, támogatjuk az ukrajnai menekülteket, és folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy segítsünk. 

Gondoljátok végig, mi a küldetésetek a világ számára: mit tudtok helyi szinten, a csapaton kívül tenni egy jobb világért? Ezt követően pedig döntsetek is, hogy őrsileg közösen tudjatok a szolgálatban részt venni.

OKTÓBER – TERMÉSZET – Erdők hete

Aligha ismerünk jobb nevelőt és tanítót, mint a természet. Az erdőt járjuk, felfedezzük a Kárpát-medence természeti kincseit, a barangolás élményét. Főképp most, októberben, amikor az erdők hete is van, és amikor az őszülő természet különösen hívogat minket egy őrsi túrára, rajportyára.

Látogassátok meg az Erdők hete rendezvényeit! Ilyenkor az erdészetek és nemzeti parkok különleges programokkal készülnek!
Túrázzatok/portyázzatok az őszi erdőben!

NOVEMBER – TESTVÉRISÉG – Indaba

Karácsonyhoz közeledve, Szent Márton havában a mindannyiunkat összekötő testvériségre figyelünk. A pannóniai katona köpenye felét a koldusnak adta: mi a napi jótett által adhatunk a világnak. Osszuk meg egymás között azt, amink van! Találkozzunk a cserkészek éves nevelési konferenciáján, az Indabán, hogy közösen keressük közösségünk fejlesztésének lehetőségeit!

Ebben a hónapban tartják a cserkészek országos nevelési konferenciáját, az Indabát. Beszélgessetek róla őrsi körben, hogy mit jelent számotokra az, hogy vannak vezetőitek! Ebben a hónapban gondolkodj el azon, hogy mivel tudnál örömet okozni őrsvezetődnek (lehet ez  egy apró jótett vagy akár egy kedves ajándék is), és ezt valósítsd is meg!

DECEMBER – FÉNY Betlehemi Békeláng átadása

A betlehemi Születés Templomában minden évben egy 12 éves cserkész, a lánggyermek gyújtja meg mécsesét. A békelángot az adventi időszakban cserkészek viszik el sokezer faluba és városba, Európa-szerte. A magyar cserkészek is tartanak lángátadókat, hogy minél többekhez eljusson Jézus születésének örömhíre.

Vegyetek részt a nagy kalandban, és csatlakozzatok a kontingenshez, akik elhozzák a lángot Bécsből!
Vigyétek el a lángot a településetekre, és tartsatok lángátadót!

Megbízólevél - minta

Érdemes év elején végigbeszélni a vezetőségi tagokkal, hogy ki-ki mit tud vállalni a következő évben. Jó, ha közös tudásotok van arról, mi tartozik és nem tartozik az egyes pozíciók feladatai közé, mik a fontosabb feladatok, ki mit lát vállalhatónak. Erre az I-X. ker. STVK készített egy sablont, amit az ő engedélyükkel ide is felteszünk, használjátok bátran!

Tipp: A megbízólevélnek nem a "kilóra megvan" rész a lényege, hanem a közös kitöltés. Ilyenkor derülhetnek ki pl. olyanok, hogy az egyik rajparancsnokom a portyaszervezést tartja a legfontosabb feladatának, míg én (cspk-ként) azt, hogy havonta egyszer hívja fel mindegyik őrsvezetőjét és beszélgessen velük egyenként legalább 20 percet. Vagy hogy ki mit gondol arról, hogy vizsgaidőszakban vagy váratlan túlvállalás esetén mi a protokoll, kinek kell szólni, mennyit lehet egyszerre pihenni. Sokféleképpen lehet jól csinálni az egyes feladatköröket, csak az a fontos, mindketten ugyanazt tudjátok az egyes pontokról -- és a végén írjátok le.

TIpp2: Bátran használjátok szabadon a megbízólevél kérdéssorát! Hagyjátok ki azt, ami nem releváns, vagy egészítsétek ki célzottabbakkal. A cél a közös beszélgetés és a közös megegyezés. 

Gyermekvédelmi alapismeretek 

A biztonságos környezet megteremtéséhez vezetőként érdemes átfogóan is utánaolvasni a gyermekvédelmi szempontoknak, valamelyest belemélyedni a témába.


Gyermekvédelmi protokoll - hogyan kérj segítséget?

Ha régi, vagy jelenleg folyó bántalmazási, veszélyeztetési ügyet ismertél fel, a Gyermekvédelmi Esetkezelő Munkacsoportnak tudsz bejelentést tenni a gyv-esetkezelo-mcs@cserkesz.hu-n. A gyermekvedelem.cserkesz.hu-n további információkat is találhatsz arról, mi fog történni a bejelentéssel, milyen folyamatra számíthatsz.

Ha olyan eseménnyel, történettel találkozol vagy szerzel tudomást, amivel kapcsolatban nem vagy biztos, hogy pontosan mit kellene tenned, szükség van-e bejelentésre, akkor is bátran írj nekik, mert biztosan tudnak tanácsot, javaslatot tenni.

Ha olyan dilemmákkal találkozol, amihez inkább módszertani tanácsokra vagy támogató jelenlétre lenne szükséged neked, bármelyik vezetődnek vagy a gyerekeknek, akkor a gyermekvedelem.cserkesz.hu-n megtalálod a Segélyvonal felületét is, amelyen keresztül őket is elérheted. Ők kapcsolatban vannak az Esetkezelő Munkacsoporttal is, így ők is segíthetnek eldönteni, melyik testület tud többet segíteni az ügyedben.

Határon túli kapcsolatokból származó lehetőségek

A magyar cserkészet nemcsak nemzetközisége okán, hanem történelmi okokból kifolyólag is határokon átívelő. Ha egy magyar cserkésznek más nemzetek cserkészei a testvérei, akkor a határon túl vagy külhonban élő magyar cserkészek különösen is azok. Érdemes megfontolnotok, hogy a csapatotokban milyen formában tudjátok megélni az összetartozást és hogy milyen módon tudtok kapcsolódni - akár csak lélekben - a más országokban élő magyar cserkészekhez.

A magyar cserkészek közti együttműködést a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma (MCSSZF) fogja össze, ami az egyes Szövetségek elnökségeinek delegáltjaiból áll.  Ahogyan az az alapító okiratban szerepel, “az alapító Felek felismerték, hogy a magyar cserkészet megerősödését az segíti elő, ha az országhatáron belül és azon túl működő magyar cserkészszövetségek eddigi informális együttműködésüket megerősítik és egyre több tevékenységüket azonos célrendszer mentén, az eddiginél mélyebb szakmai együttműködésben valósítják meg.”

Az MCSSZF által koordinált programok jó lehetőséget kínálnak egy-egy csapatnak is arra, hogy megéljék az összetartozást:

Ezen kívül pedig nagy szeretettel ajánljuk a Trianon 100 oldalt, ahol a módszertani ötletektől kezdve a túracélpontokon és portyaajánlatokon át egészen a határon túli kapcsolatok létesítéséig kaphattok ajánlásokat és egészen konkrét segítséget.

Kapcsolatfelvétel céljából akár ezen az oldalon is elindulhatsz. Itt minden határon túli cserkészszövetségnek megtalálod a honlapját.

Magyarországi portyahelyszínek, bivakhelyszínek

A cserkészprogramoknál a jó helyszín fél siker. Egy szép táborhely vagy hangulatos kulcsosház rengeteget hozzáad a tábor vagy az őrsi portya sikeréhez.

Teremtésvédelem, fenntarthatóság a cserkészetben

Bipi mondása nyomán arra törekszünk, hogy kicsit jobban hagyjuk itt ezt a világot, mint ahogy kaptuk. Ennek fontos aspektusa a teremtésvédelem. Törekedjetek arra, hogy a cserkészéletetekben és a programokon a fenntarthatóság szempontjai is érvényesüljenek!